top of page
Wat doet een balspelletje met je hond.jp

Wat doet een balletje gooien met je hond?

Een balletje gooien is een van de zaken die vele hondeneigenaren doen. Je hond lijkt het leuk te vinden maar is het ook echt leuk voor hem?

​

Uiteraard doen we dit met de beste bedoeling. We willen spelen met de hond. Maar wat gebeurt er in het lijf van je hond als hij achter een bal aanrent.

​

Het te pakken krijgen van een bal, kan je voor je hond vergelijken met het vangen van een prooi.

​

Volgen van de prooi → najagen → vangen

​

Het ‘volgen van de prooi’ is in deze echter zeer beperkt. Door het vangen van de bal komt er dopamine vrij in de hersenen. Dit is een winnaarsgevoel. Én nog een keer en nog een keer…


Telkens opnieuw als hij de bal vangt. Je kan het een beetje vergelijken met telkens een shotje nemen voor een drugsverslaafde. Het werkt immers even verslavend.

​

Daarnaast wordt ook adrenaline en cortisol (= vecht/vlucht hormoon) aangemaakt om de spieren te helpen met najagen en achtervolgen van de prooi. Dit zijn echter allemaal stresshormonen. Adrenaline werkt verslavend.

​

En in de natuur?

In de natuur is het vangen van een prooi niet zo gemakkelijk. Dan wordt deze immers niet altijd gevangen. Er gaat een heel proces aan vooraf.

​

Je hond pikt een spoor op → zoekt de prooi → als hij geluk heeft krijgt hij eventueel de prooi in het zicht en kan hij hem vangen

​

Hij heeft dus niet elke keer succes.

​

Daarna zal prooi gedood worden → veel kauwen (= stress verlagend) → opeten prooi

​

Bij het balletjesgooien vindt er dus na het vangen geen stress-verlagende activiteiten plaats zoals dit in de realiteit wel het geval is.

​

Stressopbouw:

Door iedere dag intensief met een bal te gooien, verkeert het lichaam van je hond continue in een vecht-modus.


Zijn lichaam maakt veel meer stress hormoon aan dan noodzakelijk en het kan dan ook dagen (weken) duren eer zijn stress dosis gezakt is.

​

Hoe kun je dit herkennen:

  • Veel prikkelbaarder

  • Hyperactief

  • Jagen sneller verkeer na

  • Vallen eerder uit

  • Verlatingsangst kan heftiger zijn (basis stress niveau is immers continue heel hoog)

  • Sneller gespannen rondom bezoek/vreemden


Stress-emmertje

Prikkels stappelen zich steeds op. Elke opwindende/spannende gebeurtenis zorgt ervoor dat zijn stress emmertje steeds voller geraakt.


Hoe prikkelgevoeliger je hond is, hoe sneller het emmertje vol loopt. Zijn er teveel gebeurtenissen geweest, dan loopt dit stress emmertje over.


Praktijkvoorbeeld:

Voorbeeld 1

Duits herder houdt van balletje gooien → geleider doet dit elke dag wanneer hij thuiskomt van het werk → stress emmertje is dus redelijk vol → de geleider besluit in het weekend te gaan wandelen → ze komen een poes tegen tijdens de wandeling (hij kan niet goed katten verdragen) en hij begint te trekken aan zijn lijn → het lukt hem niet om tot bij de poes te geraken.

​

Kort erna komt hij een hond tegen → hij valt uit (hij doet dit anders nooit…)

​

Er was dus niet veel nodig om het stress emmertje van deze hond te laten overlopen.

​

Voorbeeld 2

Labrador, bang van motors, ene keer valt ze uit, andere keer niet → geleider gooit elke dag wel meerdere keren een balletje die de hond telkens opnieuw vangt.

​

In het weekend heeft de geleider wat meer tijd en besluit een wandeling te maken langs een drukke weg â†’ in de verte hoort hij motors die steeds dichter bij komen en uiteindelijk passeren → hond reageert niet heftig

​

Kort erna gaan ze een bocht om, en passeert er een groep luidruchtige wielrenners → labrador valt ineens naar ze uit…

​

Grote belasting voor zijn lichaam

Balletjes gooien is bovendien een hele grote belasting voor het lichaam van je hond. Zeker voor pups en jonge honden die volop aan het groeien en ontwikkelen zijn.

​

Het hard rennen en de bewegingen die hij maakt om de bal te pakken te krijgen is erg belastend voor zijn lichaam. Doordat de spieren nog niet volop ontwikkeld zijn, komt dit extra hard aan op zijn gewrichten.

​

Ook voor oudere honden brengt dit gevaar met zich mee, hun spieren zijn al wat afgenomen en de gewrichten al wat zwakker.

​

Hoe dan wel spelen?

Als je wil spelen met je hond is het belangrijk om te kijken dat je hem tegemoet komt vanuit zijn natuurlijke behoeften.


Laat je hond nadenken. Elke hond is uniek. Kijk waar het ras van jouw hond oorspronkelijk voor gebruikt werd.


Zoek een activiteit dat hij echt leuk vindt en past bij zijn natuurlijke aanleg.

​

Enkele voorbeelden:

labrador → apporteerspelletjes

​

teckel → graven

​

herders → bijtspelletjes

​

border collie → werken graag, dus waarom niet meerdere ballen laten drijven

​

beagle → speuren


Snuffelspelletjes

Een goede mentale uitdaging is ook iets laten zoeken vb. favoriete knuffel, speeltje.

​

Steek het eerst zichtbaar weg - dan half zichtbaar -niet meer zichtbaar - hond in andere ruimte als je het voorwerp verstopt, maak het steeds moeilijker.

bottom of page